Snuisterijen

De basis producten van de polderkol zijn eigelijk de diverse soorten thee,  massageolie, zalf  en extracten maar daarnaast zijn er nog allerlei ander kruiden- en gezondheids- dingetjes te verkrijgen die meestal op de markt  verkocht worden en binnenkort ook in ons winkeltje te verkrijgen zijn. 

Het is eventueel ook te bestellen zijn het beste is om dat een mail te sturen naar: polderkol@planet.nl.

Engelwortel wierrook      

Engelwortel wierrook wordt al eeuwen in Nederland gebruikt, vooral in de vroege middeleeuwen tijdens de periode van Pest vat het populair.
Het werd gebuikt om kwade geesten te verdrijven en de lucht te zuiveren, het is eigelijk de Salie van de lage landen.
Ook wij hebben hier een traditie van Wierrook branden omdat de armen geen dure kruiden konden kopen maakte ze het zelf met kruiden, harsen en vruchten die ze in het wild verzamelde. Deze wierrook is echt een van mijn favorieten, het heeft een beetje zoete doch aardse geur.Het brengt rust en harmonie in huis.
Als er iets gebeurt is waardoor de energie in huis verstoord is helpt Engelwortel deze weer te herstellen.
Het geeft een rustig en blij gevoel.
 
     

 

Bijvoet Smugs

Smudge-stick: Bijvoet

Bijvoet werd vroeger ook veel gebruikt om het huis te reinigen en boze geesten te verjagen.
Men noemde het in de Middeleeuwen ¨Moeder aller kruiden¨. Bijvoet werd al door de Germanen beschouwd als één van de 9 krachtkruiden. 
Het was een toverkruid aangezien men dacht dat wie bijvoet bij zich droeg onvatbaar was voor toverspreuken, schadelijke dieren en vergif. 
In Limburg wordt er een kruisje van de plant gemaakt wat men als amulet draagt.
In Nederland was het vroeger een gebruik om op St-Jansdag bijvoet met wortel en al uit te graven en er kransen van te vlechten. 
Deze werden vervolgens geworpen in het St-Jansvuur. Men zag zich hierdoor van alle kwaad gevrijwaard en was onvatbaar voor ziekten. 
De plant beschermt tegen dieven, onweer en ongedierte. De duivel zou daarom een hekel hebben aan deze plant.
 

Groene klei

Groene klei is echt een super product. Het kan inwendig gebruikt worden  bij voedselvergiftiging of als je iets te diep in het glaasje gekeken hebt. 
Maar ook uitwendig om bijvoorbeeld splinters uit te trekken.
Voor een uitgebreid en interessant verhaal over klei druk op de volgende link:
 
Kei-informatie

 

 

Olijfoliezeep

Olijfoliezeep is een heerlijke zeep die niet alleen lekker wast maar ook een verzorgend effect heeft op huid en haar- een zuiver natuurproduct - en staan erom bekend de huid zacht en veerkrachtig te houden. De zeep wordt vooral gebruikt bij een gevoelige, beschadigde of geïnfecteerde huid.Olijfoliezeep houdt de natuurlijke huidvetten in tact en bevordert hiermee een evenwichtige vochthuishouding met als gevolg herstel van de barrièrefunctie van de huid. De zeep staat bekend om het hoge vitamine E-gehalte. Deze zeep is geschikt voor ieder huidtype, maar werkt ook bij de volgende beautyprobleempjes gunstig: 

 

Zoethout

Rode Henna

 
 
Henna is een rode kleurstof van de hennastruik, een plant uit noord Afrika en India. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als lichaamsdecoratie
Meng 50 gram hennapoeder met warm water en maak hiervan een papperige substantie. Voeg eventueel een scheutje azijn of citroensap toe voor een dieper kleurresultaat. 
Verdeel de substantie gelijkmatig over uw haar en pak het in met plastic en vervolgens met een handdoek. 
Afhankelijk van uw natuurlijke haarkleur laat u de hennapap enige tijd intrekken. Bij licht haar een korte tijd, bij donker haar enige uren. Daarna uw haar goed uitspoelen en drogen.

Voor een diep donker resultaat voegt u een scheutje rode wijn of koffie-extract aan de substantie toe. 
Bij blond haar kan het verkleuringproces wat langzamer verlopen.
PAS OP:
Het is gevaarlijk om je haar met henna te verven, als er nog chemische verf of permanent in zit. Hier kan het mee gaan reageren waardoor je haar groen, geel  of oranje uitslaat. Ook kan je, na het gebruik van henna, beter geen chemische haarverf meer gebruiken. Henna is permanent in het haar en en als je dit toch weer opnieuw verft met chemische stoffen  loop je ook het risico dat je haar groen wordt. 

Cranberry`s

 De cranberry`s zijn gedroogd en gezoet met appelconcentraat hierdoor zijn de cranberry`s suikervrij. Dit is belangrijk omdat de werkzame stoffen van de cranberry`s, de zuren, door de suikers worden afgebroken.
Cranberry's zijn rijk aan vitamine C en hebben veel mineralen in zich Mangaan,Koper,  IJzer, Kalium, Calcium, Magnesium,  en Zink.

.

Lijnzaadkussen

Het lijnzaad kussentje warm maken  op kachel of in oven en magnetron.
Op het lichaam leggen en eventueel afdekken met een wollen doek of sjaal om de warmte vast te houden en te laten broeien.
Als het  kussentje afgekoeld is kussentje wederom verwarmen en op de plek leggen,
ondertussen de huid bedekt laten.
Doorgaan tot de huid roodgloeiend is, dit verteld dat de doorbloeding op gang is gekomen.
Lijnzaad werkt verzachtend.
De zaden kunnen  warm gemaakt worden en gebruikt worden als kruik, dit heeft een ontkrampende werking.  

Ook kan het in de koelkast of diepvries dan zorgt het  voor verkoeling.

 
Kompressen helpen van uitwendig en plaatselijk.
Ze hebben daarbij, plaatselijk, de volgende werking:
-Heilzaam
-Verwarmend.
-Trekt afvalstoffen weg via de huid.
-Verbeterd de doorbloedding.
-Verzacht.
 
Kompressen hebben het voordeel dat ze direct op de plek werken,waar ze aangebracht worden.Het heeft vaak hier een diepen en intense werking.Het hoeft ook niet het hele lichaam door en kan andere delen van het lichaam eventueel ook buiten beschouwing laten.
    
Te gebruiken bij:
-Nek, Schouders, Hoofd en Buik